Vel hjemme fra Roma!

Oslo Domkor har vært i Roma – innholdsrike og spennende dager. Anledningen var Olavsfestdagene i regi av venneforeningen St. Olav i Roma med Morten S. Selle og Olav Dag Hauge i spissen. Vi ankom fredag 13. oktober, klare for det Italienske klimaet – 25 grader og sol!

Her er en dag-til-dag-beskrivelse av våre dager i Roma. Tusen takk for opplevelsen!

Dag 2 i Roma: Foredrag av vår dirigent og domkantor Vivianne Sydnes om den italienske vokalmusikken på 1500-tallet. Domkoret ble brukt som levende lytteeksempel. Det hele foregikk i kirken der det engelske kollegium ble bygget på 1500-tallet, samme tid og samme sted som musikken ble skrevet. For en kontekst! Og resultatet; fortid presentert i samtid. En ro og tilstedeværelse i musikken man sjelden opplever.

Olavsdagene i Roma går videre og vi ser frem til mer! Takk for muligheten til å synge denne musikken i historisk korrekt kontekst!

Dag 3 i Roma: PETERSKIRKEN! Vi har sunget på kveldsmessen ved høyalteret i Peterskirken kl 18.00 i kveld. En enormt stor opplevelse, som vi ikke kunne ane ble som dette. Særlig rørende ble det etter at vi fikk synge «Jesus din søte forening å smake», og organisten fortsatte og improvisere over denne folketonen fra Ryfylke. Enn å kunne erfare at musikken snakker forbi språk i selveste Peterskirken!

Dag 4 i Roma, del 1: Festmesse i San Carlo al Corso – til minne om Olav den helliges omvendelse. På messen sang vi sammen med Borg Vokal med dirigent Tore Erik Mohn og domorganist Otto Christian Odland. Kyrie, Gloria og Agnus Dei-satsene fra Frank Martins messe for dobbelt kor og Sanctus og Benedictus fra Knut Nystedts Missa Brevis var del av messen og repertoaret for korene.

Messen ble forrettet på norsk av biskop Bernt Eidsvig og preken ble holdt av en representant fra Paven. Vi har det så fint i Roma!

Dag 4 Roma, del 2: Mottakelse ved den norske ambassaden i Italia hos ambassadør Johan Vibe som holdt en god tale om rikets tilstand og blant annet presiserte hvor viktig kunst og kultur er i den urolige verden vi lever i. Vi holdt en konsert med nasjonalromantisk musikk av Edvard Grieg. Nasjonalromantikerne skriver om å lengte hjem til Norge, men vi forstår ikke helt den lengselen når vi nå er her i Roma!

Takk for god stemning og hyggelig selskap!