“Ceremony of Carols” – kor og harpe

2. juledag inviterer vi til musikkgudstjeneste med Benjamin Brittens “Ceremony of Carols” for kor og harpe.
Det er Sidsel Walstad som spiller sammen med oss denne juledagen.

Britten skaper vakre og komplekse harmonier som fanger essensen av juleånden. Den måten han behandler stemmene på og den melodiske utformingen vitner om hans kompositoriske dyktighet. Hver stemme bærer sin egen betydning og tekstur, samtidig som de smelter harmonisk sammen til en vakker helhet.

Harpen tildeles en fremtredende rolle gjennom hele verket. Britten var inspirert av den lyriske og klanglige kvaliteten til harpen, og han utnyttet instrumentets egenskaper fullt ut. Harpens arpeggioer og glissandi skaper en unik atmosfære, en følelse av magi og mystikk som er jo perfekt egnet til juletemaet.

“Ceremony of Carols” er basert på middelalderens engelske tekster som Britten fant i en samling fra 1400-tallet. Disse tekstene fokuserer på julefortellingen og hyller Kristi fødsel. Britten lykkes i å bringe frem det dype og tidløse budskapet i disse tekstene og dermed formidler en følelse av ærefrykt, glede og forventning som berører hjertene til både utøvere og publikum.

“Ceremony of Carols” har blitt en viktig del julemusikken siden den ble komponert i 1942. Verket er teknisk utfordrende, og krever både musikalsk presisjon og følsomhet fra korene som fremfører det, spesielt med tanke på at det var skrevet til barnekor. Gjennom å utfordre korsangere til å strekke seg og vokse har Britten bidratt til utviklingen av kormusikken og beriket repertoaret med dette unike og verdifulle stykket.